Τροποποίηση νομοθετικών διατάξεων για τις κινητές καντίνες

Τροποποίηση νομοθετικών διατάξεων για τις κινητές καντίνες

Αρ. Πρωτ. 11629/17.12.08

Προς Υπουργό:
- Ανάπτυξης

Η λειτουργία των κινητών καντινών συμπεριλαμβάνεται στις διατάξεις των νόμων 3377/2005 και 3557/2007 που αφορούν στην άσκηση δραστηριότητας των μικροπωλητών, οι οποίες ωστόσο δημιουργούν σοβαρά προβλήματα και εμπόδια στους ιδιοκτήτες των καντινών.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 1 του Ν. 3557/2007 οι ιδιοκτήτες καντινών επιτρέπεται να μένουν στάσιμοι μόνο κατά τη διάρκεια της συναλλαγής τους με τους πολίτες. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ίδιους τους επαγγελματίες, στην πράξη αυτό αποδεικνύεται αδύνατο, καθώς πρέπει να προετοιμάσουν τα προϊόντα τους πριν προβούν στην πώλησή τους, γεγονός που συνεπάγεται την παραμονή της εκάστοτε καντίνας για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα σε σταθερό σημείο.
Παράλληλα, ως ανασταλτικός παράγοντας στη δραστηριότητα των κινητών καντινών λειτουργεί ο Νόμος 3377/2005 και πιο συγκεκριμένα η παρ. 3 του άρθρου 1. Σύμφωνα με τις άδειες που λαμβάνουν οι ιδιοκτήτες κινητών καντινών, μπορούν και δραστηριοποιούνται σε ευκαιριακά τελούμενες εκδηλώσεις πολιτιστικού και αθλητικού ενδιαφέροντος. Ωστόσο, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 1, του Ν. 3377/2005, η δραστηριότητα των καντινών δεν επιτρέπεται σε πόλεις στις οποίες ο πληθυσμός ξεπερνά τις είκοσι χιλιάδες κατοίκους. Η συγκεκριμένη ωστόσο ρύθμιση απαγορεύει στους πλανόδιους εμπόρους να εργάζονται σε ευκαιριακές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ή ακόμα και σε όμορους δήμους, οι οποίες θα αποτελούσαν σημαντική πηγή εσόδων για έναν κλάδο που θεωρείται παραδοσιακός θεσμός.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προβλέπεται να προχωρήσει το αρμόδιο Υπουργείο σε τροποποίηση της παρ. 2 του άρθρου 1 του Ν. 3557/2007, καθώς και της παρ. 3 του άρθρου 1 του Ν. 3377/2005 για την στήριξη του κλάδου των ιδιοκτητών κινητών καντινών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα;   Απάντηση Υπουργείου